Data Retentie in België

THIS MEANS WAR!

Enkele jaren geleden kwam de Europese Commissie op de proppen met een EU Directive voor het bijhouden van bepaalde gegevens die nuttig zouden kunnen zijn voor 'het algemeen belang' en het vervolgen van misdaad. Naar goede gewoonte is België een van de laatste landen om dit om te zetten in nationale wetgeving (en tevens de eerste keer dat ik blij ben met de extreme traagheid van onze overheden) maar helaas... Op 9 Oktober las ik in de online versie van De knack een artikel met de headline "NSA-praktijken in België: Voortaan niemand meer anoniem op internet".

Het blijkt dus dat onze Federale Overheid eindelijk EU Directive 'DIRECTIVE 2006/24/EC' omgezet heeft naar nationale wetgeving. En zoals de ondertitel van dit artikel luiidt, betekent dit een oorlogsverklaring tegen ons recht op privacy. Blijkbaar staat niemand in onze pers stil bij de gevolgen van deze wet en de risico's die verbonden zijn aan het verzamelen van een massa data, data die uw leven zwaar kunnen ondersteboven halen. Wist U bv dat de overheid weet dat U deze pagina bezocht?


Laten we even stil staan bij welke data allemaal verzameld wordt, volgens het artikel in de Knack:

Volgens die krant zal werkelijk alles worden opgeslagen: hoeveel mails u verstuurt, of en hoe u Skype gebruikt, waar en hoelang u mobiel belde, wanneer en via welk netwerk u mobiel surfte, hoe u uw telefoon- of internetrekening betaalt, of uw gesprekken worden doorgeschakeld, enzovoort. De operatoren zullen alles een jaar lang moeten opslaan. Behalve politie en gerecht zullen ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie in onze telecomgegevens mogen grasduinen.

Dit is een hele resem aan diverse data maar dit lijstje is volgens andere berichten (zoals dit op Het Laatste Nieuws) niet compleet, zo zou men ook de websites die je bezoekt bijhouden bv. Maar wat kan men doen met deze data? 

De repressieve waarde van telecommunicatielogs

Sommigen gaan nu zeggen dat iemand die zegt dat zulke data tot repressie kan leiden iets te verbergen heeft, want "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen" maar niets is minder waar. IEDEREEN HEEFT IETS TE VERBERGEN!

  • - 'Hoe vaak en met wie U emailt': Op basis van je mail verkeer kan men achterhalen met wie je vaak contact hebt. Het is vrij eenvoudig om op basis van de hoeveelheid emails te achterhalen met wie U bv een hechte band hebt. 
  • - 'Met wie U skype (en andere Voice Over IP diensten gebruikt': Net als het loggen van telefonie data gaat men ook VOIP logs bijhouden.
  • - 'Waar, hoelang & met wie U mobiel belde': Dit is een leuke. Met deze data kan men weten waar U zich bevindt en met wie. Werkloos en elke week meerdere dagen op een andere locatie? Bent u soms een zwartwerker? Heeft U een affaire?
  • - 'Waar, Wanneer, wat & via welk mobiel netwerk je surft': Met het surfgedrag van mensen kan men veel doen. Achterhalen wat iemands seksuele voorkeur is tot wat zijn lievelingsdesert is. Hopelijk surf je niet te vaak naar sites van bv oppositiepartijen als je soliciteert bij de Overheid...
  • 'Hoeveel data u verzet online': Deze is duidelijk voorzien voor het vervolgen van piraten. U zou wel eens Familie kunnen downloaden. Het feit dat veel mensen online diensten gebruiken die legaal zijn (bv streaming of offsite backups) is irrelevant. 

Op basis van de verzamelde data kunnen we heel eenvoudig klokkenluiders identificeren bv. Je zou maar eens moeten durven dossiers anoniem naar de pers te lekken! Door het raadplegen van de telecommunicatielogs van de journalist in kwestie kan men zijn bron of bronnen identificeren en deze het leven zuur maken.  Op basis van de verzamelde data kan men héél eenvoudig politieke tegenstanders buiten spel zetten, misschien hebben ze wel een affaire of een bizarre fetish?

Met de verzamelde data kan ik Uw leven uitpluizen, achterhalen wat je hobbies zijn, wie je vrienden zijn, je geliefden,.... Alles. En die data zal beschikbaar zijn voor de Overheid. Vertrouwt U de overheid? Vergeet niet wie er allemaal toegang zal hebben tot deze data:

De operatoren zullen alles een jaar lang moeten opslaan. Behalve politie en gerecht zullen ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie in onze telecomgegevens mogen grasduinen.

Vroeger moest het gerecht aanvragen om deze gegevens te verzamelen, nu ligt ze ten grabbel voor de 'ombudsdienst voor telecommunicatie', een politiek orgaan met politiek benoemde leden. Maar geen zorgen:

'Als U niets te verbergen hebt, moet je je geen zorgen maken'