Futurus

De tijd die nog komen moet

Stel je eens voor, het is maandagmorgen. De klokradio wekt je zacht op de melodie van 'I don't like mondays' van de boom town rats. Langzaam kruip je uit bed en begeef je je naar de badkamer om je op te frissen.

Op de spiegel krijg je je agenda te zien en het weerbericht. Regen weeral. Na een diepe zucht maak je je klaar voor het ontbijt. Tablet in de ene hand, koffie in de andere. De tablet bevat een overzicht van nieuwsartikelen geselecteerd voor je uit je abonnementen op basis van je interesses.  De verkeersinformatie meldt file op de E40. Weeral. Een van de nieuwsartikelen trekt je aandacht. Je favoriete groep bracht net een nieuw album uit. Naast het artikel verschijnt een knop om het album aan te schaffen. Na 1 klik wordt het album gedownload en aan je media collectie en smartphone toegevoegd. Nieuwe muziek voor in de file straks.

Eindelijk op weg. De smartphone speelt muziek af via bluetooth en relevante reis info wordt voorgelezen. Een ongeval verderop wordt gemeld samen met het voorstel om een alternatieve route te nemen. De ene zijn maandag begint slecht denk je even voor je de andere route neemt.

Eens op het werk blijft je smartphone actief, relevant nieuws wordt naar het toestel gepusht. Via sociale media krijg je een uitnodiging van een maat om een pint te nemen in het weekend. Je agenda verschijnt en wordt aangevuld. Tot Zaterdag dan.

Na een dag werken kom je eindelijk thuis en stapt de keuken in. De tablet toont een varia aan recepten. Wat gaan we eten?

Met een volle buik ploeg je je neer in je luie zetel. Wat gaan we zien? Via de TV blader je door je media collectie. Naast de collectie zie je een overzicht van nieuwe en oude programma's die je nog niet gezien hebt op basis van recent bekeken media. De nieuwe Avatar is uit. Na 1 klik wordt de film gedownload en toegevoegd aan je media collectie, klaar om afgespeeld te worden op elk apparaat in huis dat films kan tonen. De tablet, de projector in de media kamer, de TV in de kamer van de kinderen. Het leven is goed denk je even en met pint in hand geniet je van de nieuwe film.

Het bovenstaande is geen fictie. Alle nodige technologieën bestaan al. Dit is vandaag reeds mogelijk. Alleen.... Het mag niet. Archaïsche wetgeving en de dinosauriërs van het oude medialandschap verzetten zich met haar en tand tegen de opkomst van nieuwe technologie. Internationale akkoorden verbiedt ons om in het buitenland media aan te schaffen. Wetten verbieden ons om thuis kopieën te maken van dvd's en blurays, laat staan om die vanaf een centrale computer te streamen naar onze tv. Surf eens naar online diensten als Netflix en Pandora, waar je als European als klant geweigerd wordt.

De enkele streaming diensten zoals Deezer en spotify zitten in constant gevecht om aan realistische prijzen muziek te mogen aanbieden en nieuwe technologieën worden om de haverklap aangevallen. Wanneer gaat men stoppen met het tegenhouden van de toekomst?